Vad händer om man missar fakturor vid redovisningen för enskild firma?

Att deklarera när man har en enskild firma är svårt och det är lätt hänt att man glömmer något eller råkar göra fel. Så länge som det finns tid så kan du helt enkelt göra om din deklaration och skicka in en ny version som stämmer.

Det snabbaste är att deklarerar på internet. Skulle det vara så att tiden för att lämna in sin deklaration tagit slut så behöver skattemyndigheten göra en omprövning av din deklaration. Man kan begära omprövning och göra ändringar sex år efter att man lämnat in deklarationen. Det är alltid bättre att vara ärlig och komplettera med rätta uppgifter än att strunta att göra rätt.

Förseningsavgifter vid utebliven deklaration

Skulle du vara sen med din deklaration så kan du få en förseningsavgift. Det är inget man får automatiskt och ibland går det till och med att med gott resultat överklaga den om det bara handlar om några dagar och man har ett gott skäl som att man varit sjuk eller liknande.

Om Skatteverket märker att du skickat in moms- eller arbetsdeklarationen för sent så riskerar du en avgift på 625 kronor. Är det så att du lämnar in din inkomstdeklaration för sent så är förseningsavgiften 1250 kronor och den kan växa ytterligare om du inte lämnar in din deklaration inom tre månader. Som mest kan du få 3 750 kronor i förseningsavgift.

Vad innebär en skatterevision?

En skatterevision innebär att skatteverket kontrollerar ditt företag för att se att allt gått rätt till. Det betyder inte alltid att Skatteverket har hittat något fel eller misstänkt utan ditt företag kan ha blivit slumpmässigt utvalt. När du får ett besked om att skatteverket skall genomföra en revision av ditt företag så står det vad de skall kontrollera. Kontakten som du har med skatteverket under den här tiden kan ske på flera olika sätt, genom personligt möte, telefonsamtal eller via mailkontakt.

Hur vanligt är det med skatterevision?

Det är inte jättevanligt att en enskild firma råkar ut för revision men oftast så händer det kanske 1-2 gånger under 40-50 år. Har du en enskild firma under hela ditt yrkesliv så kan du räkna med att du kommer råka ut för revision någon gång.

Vid en revision kan du ta det lugnt om du vet med dig att du deklarerat sanningsenligt och korrekt. Det kan ändå vara nervöst att bli granskad. Du kan anlita en expert på området om du känner dig orolig, det finns jurister och revisorer som jobbar med att stötta och hjälpa företagare som råkar ut för revision. Det är viktigt att du har alla dina papper i ordning och kan redovisa dina deklarationer och årsbokslut sju år bakåt i tiden.

Påföljder av skatterevision

Ser allting bra ut så händer ingenting. Är det så att Skatteverket efter granskning och revision tycker att du betalat för lite skatt på vinsten i ditt företag så kan du få böter med 40% på det belopp som saknas. Om det blivit fel med momsen så gäller 20% av det saknade momsbeloppet.

För aktiebolag kan påföljderna mer omfattande. I värsta fall kan man bli anklagad för brott mot bokföringslagen vilket som mest kan ge 6 års fängelse om det anses som grovt. Man riskerar då också att få näringsförbud. Den typen av grovt bokföringsbrott är ingenting man gör av misstag utan då handlar det om att någon skattefifflat med flit. Ringa bokföringsbrott kan leda till mellan 6 månader - 2 års fängelse.

Enskild firma - Ta hjälp om du behöver det

Om man är osäker på bokföring och deklaration så är det bättre att lämna bort den typen av uppgifter till en revisor eller till en redovisningskonsult. De kan också hjälpa dig göra avdrag och annat som du har rätt till. Man kan också fakturera genom frilansföretag som till exempel Frilans Finans eller Cool Company om man tycker det är jobbigt att ha ett eget företag.

Vi är experter på redovisning!
14 Apr 2022