Så fungerar en periodiseringsfond

Periodiseringsfond

Om man behöver jämna ut sitt resultat över några år kan en periodiseringsfond vara lösningen. Du kan spara en del av din vinst i periodiseringsfonden och på så vis skjuta upp beskattningen av den vinsten i din näringsverksamhet till senare år. Om du satt av pengar i en periodiseringsfond tidigare år så kan du ta ut pengarna därifrån och återinföra dom i ditt företag. Du måste sälja fonden senast sjätte året efter det år då den köptes. Det går att återföra delar av eller hela beloppet tidigare om du vill. När du får tillbaka pengarna beskattas de som vanligt.

Hur mycket pengar kan man spara i en periodiseringsfond?

Det beror lite på vad det är för typ av företag. Fysiska personer får sätta av högst 30 procent av sin vinst in i en periodiseringsfond. De är personliga och kan bara lösas ut av den som satt in pengarna. Juridiska personer får endast sätta in 25 procent. Varje år räknas för sig.

Andra sätt att spara och investera företagets pengar

Det finns massa olika sätt att ta hand om företagets pengar. Här ger vi exempel på några av dem.

  • Återinvestera - Ett smart sätt att ta hand om sina tillgångar är helt enkelt att återinvestera dom i företaget. Kanske behövs det mer eller bättre material, mer personal eller ny utrustning? Om ditt företag

  • Tjänstepension - Om man inte har ett så stort företag eller är egenföretagare kan det vara klokt att investera i sin egen pension. Många med enskild firma slarvar med sitt eget pensionssparande vilket är onödigt och dumt. Sätt av en summa av din vinst varje år i tjänstepension, det lär du inte ångra.

  • Aktier - När man köper aktier blir man delägare i de företaget som man köper aktierna i. Att handla med aktier kan vara riskabelt, det är därför viktigt att man är påläst och sprider ut sina risker. Med att sprida ut sina risker menas att man inte köper alla sina aktier i samma företag utan i lite olika företag så om det går dåligt så förlorar man inte alla sina investerade pengar. Som företagare behöver man en speciell identifieringskod, så kallad LEI-kod, för att handla med aktier och värdepapper via depå i företagets namn.

  • Fonder - Ett tryggt sätt att investera, som ger lite högre avkastning än att bara spara pengarna på ett sparkonto, är att sätta in dom i fonder. Fonder består av flera olika typer av värdepapper. Det är en blandning av aktier, valutor och liknande. För att investera i fonder behöver man oftast inte vara lika aktiv och påläst som när man investerar i aktier.

Vi är experter på redovisning!
10 Dec 2021