Avdrag för pensionssparande i enskild firma - så fungerar det

Du som är egen företagare med enskild firma har rätt att göra avdrag för pensionssparande. Men för de flesta kan det faktiskt vara bättre att spara med skattade pengar.

Du som driver en enskild firma och därmed inte har någon tjänstepension, bygger ändå på till den allmänna pensionen genom de skatter och avgifter du betalar in, så helt utan pension kommer du inte att bli även om du inte pensionssparar. Däremot är det naturligtvis bra att lägga undan ett belopp motsvarande tjänstepensionen, vilket innebär ungefär 4,5% av ditt överskott. Beloppet du lägger undan för pension är avdragsgillt, förutsatt att du sparar pengarna i en pensionsförsäkring eller på ett pensionssparkonto.

Vem har rätt till avdrag för pensionssparande?

Alla enskilda företagare har rätt att göra avdrag för sitt pensionssparande. Detta beror på att de inte har någon arbetsgivare som betalar in tjänstepension åt dem. Även den som är anställd av en arbetsgivare som inte betalar in tjänstepension för sina anställda.

Bör man spara avdragsgillt?

Det man måste tänka på när man ska bestämma sig för hur man vill spara till sin pension är att avdraget man gör för pensionssparandet minskar det faktiska överskottet i firman. Därmed minskar också då de skatter och avgifter man betalar, och i förlängningen den allmänna pension och andra förmåner.

På grund av detta menar många experter att man som enskild företagare i stället ska strunta i att gör avdrag för pensionssparande och istället spara med skattade pengar i valfri form. Man kan då välja vilken typ av sparande man vill, till exempel ett investeringssparkonto dit man överför pengar varje månad. Då vet man att man maximerar sin allmänna pension samtidigt som man hela tiden lägger undan pengar till pensionen. Detta gäller särskilt de företagare som har ett överskott som understiger 42000 kronor per månad, vilket är en majoritet av de enskilda företagarna i Sverige.

Vi hjälper dig hitta rätt pensionssparande

Tycker du att det här med pensionssparande i egen firma låter krångligt så hjälper vi dig gärna genom att titta på din situation och vilken pensionssparform som kan passa bäst för dig. När man väl kommit igång med sitt pensionssparande har man en trygghet för framtiden och slipper tänka så mycket på pensionen, så se till att komma igång så snart du kan när du startat enskild firma.

Varmt välkommen att höra av dig om du vill ha hjälp att hitta rätt form för ditt pensionssparande!

Vi är experter på redovisning!
31 Aug 2020