Bra bokföringsprogram - tips och råd

I den här artikeln går vi igenom fenomenet bokföringsprogram, eller bokföringstjänster, som de kanske snarare ska kallas idag.

Att använda sig av ett bokföringsprogram kan underlätta livet som företagare betydligt, så varför inte prova på?

När bokföringsprogrammen först dök upp var det i form av mjukvara som man köpte och installerade på sin dator, och funktionaliteten var inte jättestor, även om de hjälpte till att bringa ordning bland inkomster och utgifter, och även kunde göra balansräkningar och annat.

”Så länge bokföringen sköts korrekt så bryr sig Skatteverket inte om den sköts med ett program eller inte. Dock är det ju så att ett bra bokföringsprogram underlättar”

Men i princip var de gamla bokföringsprogrammen ungefär som att använda Excel för bokföringen, något som många fortfarande gör. Och inget fel med det, det finns även företagare som sköter bokföringen med papper och penna och klistrar in sina kvitton i pärmar. Så länge bokföringen sköts korrekt så bryr sig Skatteverket inte om den sköts med ett program eller inte. Dock är det ju så att ett bra bokföringsprogram underlättar när betalningar och utgifter, fakturor och kunder blir många.

Nuförtiden finns de allra flesta bokföringsprogram online i form av webb-appar. Alla dina uppgifter sparas i molnet och du kan komma åt dem från vilken enhet som helst. Detta innebär att din bokföring alltid är skyddad och sparas automatiskt så länge du väljer att behålla den. Tjänsterna kan även kopplas upp mot ditt bankkonto och programmet kan då sköta redovisning, fakturering och allt annat som förknippas med bokföring helt automatiskt.

Att tänka på innan du väljer bokföringsprogram

Det första du bör tänka på är till vad du vill använda programmet. Om det bara handlar om att redovisa inkomster och utgifter, och du har en redovisningsbyrå som sköter bokslut och deklaration, behöver du sannolikt inte ett särskilt avancerat program. Då kan du också komma billigare undan. Men behöver du mer avancerade funktioner så finns det sådana tjänster också, och du kan i regel styra vad som ska ingå eller inte genom att välja olika tillval.

Nackdelen med tillval är förstås att kostnaderna skenar iväg när man är tvungen att välja en rad tillval. Det finns också pakettjänster, som visserligen är dyra men där inga dolda avgifter förekommer, som kan passa ett större företag med stor omsättning och många anställda.

Prova alltid programmet först

De flesta bokföringsprogram har en prova på-period så att du kan testa och utvärdera tjänsten. Gör alltid det, för om du väl sedan väljer en tjänst så skriver du upp dig för ett abonnemang, och det kan kännas trögt och krångligt att byta. Då är det onödigt att sitta med en tjänst som inte passar dig särskilt bra och som kanske har för mycket eller för lite funktionalitet.

Om det inte går att prova på programmet gratis, så undvik det hellre, om du inte har möjlighet att testa det på något annat sätt.

Några välkända och bra bokföringsprogram

För mindre firmor

  • Visma eEkonomi
    Vismas bokföringstjänst har funnits länge och har många nöjda kunder. Det finns tre olika abonnemang: Bas, Smart och Pro, och funktionaliteten blir så klart mer avancerad ju dyrare paket du väljer. För dig som är egen företagare och inte har jättemycket som ska redovisas duger Bas utmärkt.

  • Speedledger
    Hos Speedledger ingår gratis rådgivning, något du definitivt kommer att ha nytta av. Det som enligt företaget är unikt med deras bokföringstjänst är att den får tillgång till ditt                 företagskonto och sedan skapar poster automatiskt, som du godkänner med ett klick. Flera andra bokföringstjänster har dock liknande funktionalitet så hur unikt det är kan debatteras.
  • Hogia Small Office
    Ännu en välrenommerad bokföringstjänst för det mindre företaget. Hogias enklaste tjänst, som bara heter Bokföring, är billigast av de bokföringstjänster vi jämfört, och kostar bara 99 kronor i månaden. Dock ska man se upp här, för vill man även ha tjänsten Fakturering så kostar det 99 kronor till, och dessutom kommer varje tjänst med en rad ”småtjänster” som kostar runt trettio kronor styck i månaden. Kanske är en tjänst med paketpris bättre ändå?

För större företag

  • Fortknox
    Fortknox var en av de första bokföringstjänsterna på webben och anser sig i dag vara Sverigeledande i branschen. De erbjuder paketbokföringstjänster för aktiebolag som kostar från strax under två hundra upp till sex hundra kronor i månaden. De har också en lång rad tjänster från andra leverantörer integrerade i sin plattform.

  • Dooer
    Även denna bokföringstjänst vänder sig till större företag som vill ha hjälp med allt inom bokföring, deklaration och bokslut. Tjänsterna passar enligt Dooer aktiebolag som fakturerar sina kunder, men har dock endast stöd för företag som har konton i Swedbank, SEB eller Handelsbanken. Är också dyrast och kostar från 495 kronor i månaden.

Vi är experter på redovisning!
12 Jan 2020