Hobbyverksamhet – så fungerar det

Om du har en bisyssla som du tycker om att ägna dig åt på fritiden, kan det med tiden kanske bli så att du börjar tjäna lite pengar på det. Det kan vara att du målar tavlor, köper och säljer antikviteter eller säljer egenodlad frukt på en marknad. Att tjäna pengar på en sådan verksamhet behöver inte automatiskt innebära att du måste registrera den som näringsverksamhet, utan det kan, om verksamheten uppfyller vissa kriterier, också räknas som hobbyverksamhet.

”Många människor idag har en hobby som ger en liten vinst varje år. Anledningen är till stor del att det blivit så enkelt att skapa en webbshop och sälja det man skapar eller odlar på nätet”

För att tjäna pengar på en hobby behöver du inte starta företag. Det räcker att du fyller i vad verksamheten har gett i vinst på deklarationsblanketten och även inkomster och utgifter på en särskild blankett, T2, som är betydligt enklare att ta sig igenom än blanketten för inkomst av näringsverksamhet. Om din hobby inte gett någon vinst behöver den inte deklareras alls.

Många människor idag har en hobby som ger en liten vinst varje år. Anledningen är till stor del att det blivit så enkelt att skapa en webbshop och sälja det man skapar eller odlar på nätet. Det kan vara hantverk, konst eller frukt och grönt, och vinsterna man gör kanske inte är höga och egentligen inte nödvändiga för att man ska ha råd med sin försörjning. Då kan verksamheten klassas som en hobby.

Skatteverkets kriterier för vad som är en hobby

Skatteverket har tre huvudkriterier för vad som kan räknas som en hobby:

  • Du utövar verksamheten själv på din fritid
  • Verksamheten är inte din huvudsakliga försörjning
  • Du utöver inte verksamheten på uppdrag av någon annan

Till detta kan läggas några ytterligare saker som Skatteverket brukar titta på när de ska avgöra vad som ska räknas som hobbyverksamhet, nämligen att man har ett stort personligt intresse för verksamheten, en passion, och att man utövar den för att man tycker att det är stimulerande. Man kan säga att om man gör vinst på en verksamhet utan att drivas av vinstintresse, då är det en hobby.

Ingen bokföring

Om din verksamhet räknas som en hobby behöver du inte göra bokföring över verksamheten, men du har så kallad anteckningsskyldighet och måste spara alla kvitton när du köper eller säljer saker. Alla inkomster och utgifter ska fyllas i på blankett T2 och bifogas den vanliga deklarationen. Men jämfört med vilket slit det kan vara att sköta bokföring i egen firma är det verkligen inget större jobb att deklarera överskott för sin hobbyverksamhet.

Du kan inte själv avgöra hur verksamheten ska definieras

Det finns inget särskilt maxbelopp för hur mycket man kan tjäna innan en verksamhet går från att vara en hobby till att räknas som näringsverksamhet. Visst snurrar det runt belopp på nätet, men de är tagna ur luften. Vad som ska räknas som hobbyverksamhet bedöms i varje enskilt fall, och det är inte du själv som avgör om du har en hobby eller en näringsverksamhet utan Skatteverket när de granskar din deklaration.

De tittar då på hur du bedrivit din verksamhet utifrån kriterierna som listats ovan. Om du deklarerat något som en hobbyverksamhet, men Skatteverket anser att det borde räknas som näringsverksamhet, får du en uppmaning att starta ett företag för att bedriva verksamheten.

 

Vi är experter på redovisning!



30 Nov 2019